Töltöttkaraj-variációk


Hozzávalók (8 személyre):
1,2 kg kicsontozott sertéskaraj
3 főtt tojás
1 szál gyulai kolbász
2 zsemle
2 tojás
só, őrölt bors
csipetnyi reszelt gyömbér
fél csokor petrezselyem
5 dkg főtt zöldborsó
4-5 evőkanál olaj
3-4 gerezd fokhagyma

A húst három egyforma darabra vágjuk, majd éles pengéjű késsel mindegyik közepét felszúrjuk. A nyílást ujjainkkal vagy egy vastagabb fakanál nyelével kitágítjuk.

A főtt tojások csúcsos végét levágjuk, hogy jobban illeszkedjenek egymáshoz, és az egyik húsdarabot ezekkel töltjük meg. A másik hús közepébe a lehéjazott kolbász kerül, míg a harmadikéba zsemlés tölteléket nyomunk. Ehhez a zsemléket hideg vízbe áztatjuk, kifacsarjuk, majd a nyers tojásokkal összedolgozzuk. Megsózzuk, megborsozzuk, a reszelt gyömbérrel és a felaprított petrezselyemmel fűszerezzük, a jól lecsepegtetett borsót belekeverjük, de más főtt zöldség is kerülhet bele.

Az így előkészített húsdarabokat zsineggel ún. sonkakötözéssel összekötözzük, sóval körös-körül bedörzsöljük és tepsibe fektetjük. Az olajjal meglocsoljuk, a tisztított fokhagymát körészórjuk, majd a sütőben, közepes lánggal, kb. 50 perc alatt szép pirosra sütjük. Közben a levével többször meglocsoljuk.

Tálaláskor a kihűlt húst forró vízbe mártott késsel fölszeleteljük, és tálra rakjuk.

Megjegyzések